Hoofdpagina

Het begon
met een ballon

De Limburger

Sint Ursula

Kärsämäki-
Sydänmaa


 


Kärsämäki

Kärsämäki is een gemeente in de Finse provincie Oulu en in de Finse regio Noord-Österbotten. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 697 km² en telde 3106 inwoners in 2003.

 

 

 

 

 

Sydänmaa

Sydänmaa behoort tot de gemeente Kärsämäki en ligt in centraal Finland.
Het dorp ligt midden in het uitgestrekte woud van Ostrobothnia en Savo.
Sydänmaa ligt vlak bij de belangrijkste nationale Weg 4. De dichtbij zijnste stad is Oulu op 150 kilometer ten noorden en de afstand naar Helsinki is ongeveer 500 kilometer een tocht van zes uur per auto.

 

 

 

 

 

Natuur

Alles draait om de natuur in Sydänmaa.
Hier is voldoende ruimte om te recreëren, buitengewone vergezichten, bessen, paddenstoelen en outdoor game mogelijkheden.
In het moeras gebied rondom het Meer Kärsämäki en het Meer ISO-Lamujärvi zijn uitgebreide vindplaatsen voor planten en dieren. Er zijn ongeveer 11000 hectaren bosgebied.

 

Geschiedenis en het Heden van het dorp.

Kolonisten uit Savo kwamen aan in het wildernisgebied in 1630. In het begin van de jaren 1900, leefde het dorp nog in een tijd van natuurgeneeswijze en soothsayers. Teer en houtskool productie hebben een deel van de geschiedenis van het dorp bepaalt.
De beste jaren van het dorp waren toen het boswerk door mens en paardenkracht werd gedaan. In de jaren '60 begon de industrialisatie en urbanisatie en de bevolking van het dorp verminderde van 250 naar ongeveer 100 personen in de jaren '70. In 1996 werd de dorpsschool gesloten.

In 19979 werd een dorpscommissie opgezet van verschillende verenigingen om het dorp nieuw leven in te blazen.. De dorpscoöperatieve vereniging werd opgericht in 1999 en is eigenaar van het dorpscentrum Kyläkeskus Syke. Syke (hartslag) is de plaats waar de dorpsbewoners elkaar ontmoeten.

 

De landbouw is nog de voornaamste bron van inkomen in het dorp. Het dorp heeft 11 actieve landbouwbedrijven, die melk en rundvlees produceren. Ongeveer 500 hectaren gebieden kweken gewassen, waarvan meer dan helft momenteel biologisch zijn geteeld. Een deel van het inkomen van de landbouwer is van de verkoop van hout. Een derde gedeelte van de arbeiders werkt in de omliggende gemeente.