Verwarring op de markt.

Zaterdag 6 november 2004

'Alles van waarde is weerloos'
bron: De Limburger, zaterdag 06 november 2004, Ruud Linssen

De gemeente Roermond heeft geen archeologisch onderzoek uitgevoerd voor de verbouwing van de Markt van start ging. Een onbegrijpelijke en pijnlijke beslissing.Een onbenullig akkerveldje ligt voor het Broekhin College Noord in Roermond. Een projectontwikkelaar - Nieuwe Borg - wil hier woningen bouwen. De firma heeft inmiddels twee kostbare archeologische onderzoeken naar historische vondsten uitgevoerd. Verplicht volgens regels van het Rijk.

De gemeente Roermond heeft op haar beurt besloten de Markt om te ploegen, zonder vooraf maar een enkele blik te werpen in de grond. Onbegrijpelijk, om een aantal redenen. Rond het eerdergenoemde akkerveldje is tot in de wijde omgeving geen historisch gebouw van belang te vinden. De Markt is daarentegen één van de meest historische plaatsen in de stad. Deze plek is al sinds eeuwen het hart van Roermond, waar talloze gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Van de ontvangst van koningin Wilhelmina kort na de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog tot en met de veroordeling van vermeende heksen in de Middeleeuwen. Elke zaterdag wordt er anno 2004 handel gedreven vanachter de marktkramen, maar dat was vijfhonderd jaar geleden niet anders.

Het plein wordt nu grondig op de schop genomen voor een opknapbeurt waarna er nieuwe terrassen moeten komen. Het is niet nodig - zo oordeelde wethouder Lodewijk Imkamp (D66, Cultuur) - om deze grond na te pluizen op historische schatten. Twee redenen voert de bestuurder aan. Er heeft volgens historische tekeningen nooit een gebouw gestaan op deze plek. Bovendien graven de bouwvakkers niet dieper dan een meter en zullen dus waarschijnlijk toch niets vinden. Dat klinkt als de historische gemakzucht waar dit stadsbestuur bekend om staat. Zie in dit verband bijvoorbeeld de middeleeuwse stadsmuur die vorig jaar omviel en de parkeergarage voor een enkele auto die nu tegen dezelfde muur gebouwd mag worden. De gemakzucht van het bestuur is extra pijnlijk als je bedenkt dat de stad samen met Maastricht een historische uitstraling heeft die geen gelijke heeft onder deLimburgse steden. Roermond ademt geschiedenis, werd afgelopen zomer nog gezegd tijdens een discussie over een historisch bezoekerscentrum.

Terug naar de Markt. De bouwvakkers hebben - zover bekend - gevonden: een eeuwenoud zalfpotje, scherven van aardewerk, dierlijke botresten en gistermiddag als archeologische klapper, de fundamenten van een gebouw. Wellicht de Luif, een overkapping waaronder de rechters oordeelden over hun burgers. Vaststaat dat de vondst bij voorbaat al een belangrijke betekenis heeft - juist vanwege de ligging op deze plek.

Wethouder Imkamp - geconfronteerd met de ontdekking - verdedigde zich door te zeggen dat hij voorzorgsmaatregelen had genomen. Als de bouwvakkers iets vinden, moeten ze meteen stichting Rura en gemeenteambtenaren inseinen. Schaamteloos: om Rura, een vrijwilligersorganisatie die opkomt voor de geschiedenis, nu te gebruiken als lapmiddel voor eigen falen. Dit falen is niet zonder consequenties. Als professionele archeologen op de restanten van een gebouw stuiten, dan zoeken ze ook in de omgeving naar aanwijzingen die hier meer over vertellen. Dat zal op de Markt nog een hele klus worden want de omliggende grond is praktisch helemaal overhoop gehaald. En daarbij is de vraag wat allemaal verloren is gegaan.Het is nog onduidelijk of het stadsbestuur zich op de Markt aan de regeltjes heeft gehouden, maar dat doet in feite niet terzake. De gemeente had beter moeten weten als de graafmachines aan de slag gaan op een plein met een dergelijke historische lading. Ter afsluiting een regel van de Nederlandse dichter Lucebert die geschreven lijkt voor de geschiedenis: 'Alles van waarde is weerloos.'