Orgels

 


11. Ruth 33a en 36

Door de Heer Henk Hiddinga van de Kring van Draaiorgelvrienden werd ik er op gewezen dat er nóg twee orgels waren die ooit korte of langere tijd in het bezit zijn geweest van de Roermondse familie Kunkels.
De Ruth 36er die nu in het bezit zijn van M.W. Verdonk, Nieuwegein en de Ruth 33A van F.M. Gigengack, Hengelo O.


36er RUTH

Kermisorgel. Eigenaar: M.W. Verdonk te Nieuwegein.
Bouwjaar is 1906 en bouwer is Fa. A. Ruth & Sohn te Waldkirch (Zwarte Woud; Dld.). De eerste jaren deed het dienst op Duitse kermissen; de eerste eigenaar woonde te Hamburg.
Sinds 1920 is het orgel in ons land, eerst bij kermisexploitant Kunkels te Roermond.
In 1953 werd eigenaar de heer W.M. Verdonk, de vader van de huidige eigenaar, toen te Jutphaas. Het werd gebruikt bij een autoscooter. Sinds begin jaren ‘70 niet meer gebruikt op de kermis, mede vanwege een voor vervoer ongeschikte orgelwagen. Half mei 1989 kon een omvangrijke restauratie worden afgesloten. Het front is toen iets gewijzigd, echter zonder het karakter van het orgel aan te tasten. Het orgel telt 78 Tonstufen; het werkt op een luchtdrukklavier. Het type is 36b, wat een fabrieksaanduiding is.


Ruth 33A


Bouwjaar van dit kermisorgel is 1922 en bouwer is Fa. A. Ruth & Sohn te Waldkirch (Zwarte Woud, Dld.). Opdrachtgever voor de bouw was kermisexploitant J.H. Kunkels te Roermond. Via J. Dirks werd in 1926 eigenaar F.F. Gigengack te Hengelo, de vader van de huidige bezitter. Het orgel verkeert geheel in originele staat. Het model 33 van Ruth heeft 52 Tonstufen (werkt via luchtdrukklavier). De A in het typenummer geeft aan dat er contrabassen zijn. Het model 33 heeft die niet. Sinds begin 1995 kan dit orgel weer buiten spelen; voordien had het geen vervoer.

Met dank aan Henk Hiddinga, Kring van Draaiorgelvrienden.
Foto's: KDV