Hoofdpagina

 

 

 

ECI centrale

Het industrieel rijksmonument de Elektro Chemische Industrie (ECI)-centrale in Roermond bevindt zich aan de rivier de Roer even stroomopwaarts van de monding in de Maas.
De ECI- centrale kent een rijke historie. De centrale werd gebouwd in 1920 door NV 'Het Steel'. In 1926 kwam de waterkrachtcentrale in handen van de ECI. Deze firma had behoefte aan goedkope elektriciteit voor hun elektrolytische processen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de waterkrachtcentrale van september 1944 tot eind februari 1945 stroom aan het net geleverd. Roermond, dat toentertijd bezet was, kon op deze wijze op beperkte schaal van elektriciteit worden voorzien. Op 28 februari 1945 werd de ECI-centrale opgeblazen. In mei 1948 werd de centrale hersteld en opnieuw in gebruik genomen. Toen de ECI in 1974 haar produktie stopte, werd ook de waterkrachtcentrale uit bedrijf genomen.
Op 8 september 2000 is de ECI-waterkrachtcentrale, na 26 jaar stilstand opnieuw in gebruik genomen door Nederstroom. De installatie uit 1920 is gerestaureerd. Daarnaast is er een moderne waterkrachtcentrale geïnstalleerd met een vermogen van 250 kWe.
De centrale produceert Natuurstroom voor circa 700 huishoudens.