Hoofdpagina

 


Reactie op Bomenkap Kapellerlaan Februari 2021




Ik las een artikel in de Limburger over de gekapte bomen en toen realiseerde ik me ook dat ik het aanplanten nog had meegemaakt. Vervolgens op Wikipedia terecht gekomen over de Kapellerlaan en toen maar eens gezocht op Bertrams Hub Bertrams was een voor Roermond een belangrijke Architect.
Dit wordt keurig vermeld. Wat er niet staat is wat mijn ouders altijd vertelden. Harrie Caris, muziekleraar aan de Ambachtsschool in Roermond woonde namelijk op de Kapellerlaan 213 te Roermond. En ik dus al jongen samen met mijn zus ook.

Kapellerlaan 213 was het woonhuis van Bertrams. Hij had ook nog ouders die hij in de buurt wilde hebben en zo ontstond de 2 onder een kap huizen 213-215. Wel waren er verschillen: in zijn eigen huis waren de ornamenten bij de plafonds veel groter dan op nummer 215. Het portaal was vroeger zonder muur ertussen. Die is er pas gekomen nadat hij verhuisd was volgens mij op verzoek van de ouders. Waarom hij wilde verhuizen, weet ik niet.

Kapellerlaan 217 werd in 1909 gebouwd 3 jaar later als 213-215. Bertrams had volgens overlevering 2 ongetrouwde tantes waarvoor hij dit huis gebouwd heeft.
Er was ook nog iets met de rooilijn. Hij vond het blijkbaar belangrijk dat bovengenoemde 3 huizen 25m van de straat af lagen.
Er is nog meer met de 3 huizen. De gemeente Roermond heeft ergens in de jaren 60 bedacht dat 213-215 en misschien 217, dat weet ik niet, gesloopt moesten worden, net zoals diverse andere monumentale panden. Er kwam een weg doorheen die volgens mijn gok uiteindelijk moest aansluiten op de Burgemeester Geuljanslaan. Bij Wikipedia staat een mooi stuk dat de ijzeren Rijn parallel lag aan de Kapellerlaan. Dat klopt, maar door nummer 213-215 moest een weg komen. Speciaal daarvoor had de gemeente de overweg van de ijzeren Rijn al vast verlegd. Als je kijkt naar de satellietbeelden zie je dat ter hoogte van Ons Lievevrouweveld daar zit een opvallende bobbel in de Ijzeren Rijn waar dus de nooit aangelegde weg door 213-215 aan ten grondslag ligt.
De rotonde op het einde van het eerder genoemde veld is ook met reden.

Mijn moeder heeft vroeger bij een notaris gewerkt en kende blijkbaar de regels waardoor de gemeente de onteigening van 214:215 nooit voor elkaar gekregen heeft.
Veel mensen hadden hun tuin aan de Kapellerlaan al deels verkocht en toen ik klein was, begin jaren 70 raasden er ineens bulldozers door de tuinen die uw grondgebied al jaren van de gemeente waren. Maar nummer 213, van mijn ouders, was nooit verkocht / onteigend. En dus zorgde mijn moeder ervoor dat de gemeente de grond niet kon krijgen zolang de gemeente niet kon vertellen wat er nu uiteindelijk daar zou komen.

Voorbij 217, de wat hogere nummers richting schoolpad hadden wel weer hun tuin verkocht. Dat hadden ze gedaan omdat ze een achterom toegezegd was. Toen de rotonde een opstakel bleek, is er een afrit achter 213-215 gemaakt met een poort om die huizen toch de beloofde achterom te geven. Origineel zou het aangesloten worden op het schoolpad, maar ook dat is nooit gerealiseerd, al had de mavo Lindanus wel aan beide kanten een ingang en een pad ertussen.

Misschien kunnen mijn "onthouden" mondelinge interessant genoeg om te factchecken of al aanvulling op Bertrams leven.

Na mij (en mijn zus) zullen er weinig mensen zijn die bovenstaande gegevens herkennen.

Joos Caris (1966)

Vroeger: Kapellerlaan 213, 6045AE Roermond.