Startpagina

 

Dionysius de Kartuizer

Is schedel Caroluskapel inderdaad van Dionysius?

Schrijn
Dionysius
bevat
inderdaad
schedel

 

 

Geneticus Maarten Larmuseau (tweede van links) en fysisch antropologe April Pijpelinckx houden de schedel vast van mogelijk Dionysius de Karthuizer. 
© DICK HOLTHUIS

Bron: Jan Hensel De Limburger 5 December 2022

Is schedel Caroluskapel inderdaad van Dionysius?


Een influencer uit de vijftiende eeuw. Zo omschrijft wetenschapper Maarten Larmuseau Dionysius de Karthuizer, die ruim vijfhonderd jaar geleden in Roermond leefde. Zaterdag 3 december 2022 werd het kistje geopend dat zijn schedel zou bevatten.

ROERMOND - Als er niets in het kistje zit, geeft dat ook antwoord op een vraag.” De bekende Vlaamse geneticus Maarten Larmuseau voert de spanning zaterdag in de Caroluskapel in Roermond nog verder op. De vraag die iedereen in de kapel bezighoudt, is of er een schedel in het houten kistje zit dat met slot en oranje strik op een tafel staat.

Je moet Dionysius de Karthuizer eigenlijk zien als een influencer uit de vijftiende eeuw.
Maarten Larmuseau, geneticus


Mogelijk bevat het kistje de schedel van de middeleeuwse monnik en theoloog Dionysius de Karthuizer (1402-1471) in. Als er een schedel in zit, zal Larmuseau DNA-onderzoek doen om te achterhalen of het inderdaad om de bekende geestelijke gaat die in het voormalige Kartuizerklooster in Roermond verbleef en werkte. Larmuseau doet onderzoek in opdracht van de stichting Delhougne en het Bisdom Roermond. Vicaris-generaal René Maessen van het bisdom woont de bijeenkomst bij.

Het moment suprême nadert. Het geluid van het geklop van een hamer op de kist vult de ruimte. Sommige belangstellenden in de Caroluskapel gaan op de trede van een knielbankje staan om het schouwspel beter te kunnen volgen. Het gezelschap is opgelucht als blijkt dat er een schedel in zit. Tevens bevat het kistje eeuwenoude documenten die de komende tijd eveneens nader bestudeerd gaan worden.

De tientallen belangstellenden mogen een blik werpen op de inhoud van de kist. Naar de smaak van de Belgische fysisch antropologe April Pijpelinckx komen sommigen te dichtbij. „Graag enige afstand houden. Anders kan er per ongeluk DNA op komen. Het actuele DNA is een stuk dominanter dan het oude dat we willen onderzoeken”, legt de bij het onderzoek betrokken Belgische uit.

Of het inderdaad om de vermaarde middeleeuwse schrijver gaat, kan zij nog niet zeggen. Dat moet DNA-onderzoek in het laboratorium van de Leuvense universiteit uitwijzen. Zij heeft wel al gezien dat het om een schedel van een oudere man gaat. Aan de hand van de bovenkaak concludeert ze dat hij een abces had. Ook bevat de kaak een kies. Dat maakt DNA-onderzoek een stuk makkelijker.

Hoewel Dionysius de Karthuizer nooit heilig of zalig is verklaard, geldt hij als een asceet en wijze die in groot aanzien stond. „Je moet hem eigenlijk zien als een influencer uit de vijftiende eeuw”, grapt Larmuseau. Hij hoopt dat door het onderzoek ook jongeren weer meer waardering krijgen voor de invloedrijke middeleeuwer.

Larmuseau werkte eerder ook mee aan het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Hij vertelt dat hij verder betrokken was bij DNA-onderzoek naar de beroemde componist Ludwig van Beethoven (1770 – 1827).

De uitkomsten van het onderzoek zullen nog even op zich laten wachten, namelijk tot ergens in 2024. Pijpelinckx vertelt dat ook gekeken wordt of er nu nog mensen rond lopen met verre familiebanden met Dionysius. Hij heet oorspronkelijk Denis van Leeuwen en werd in het Belgische Rijkel geboren. Er zal ook DNA-onderzoek gedaan worden met monsters van nog levende Van Leeuwens.