Terug naar de kaart.
De Kaart

 

Voorstad St Jacob of Faubourg Saint Jacques.

Over de Stenenbrug ligt de Voorstad.Deze verbinding was voor de stad erg belangrijk. Hierdoor ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen.
De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het deel dat tot Roermond behoorde bleef toen beperkt tot het plein en de Vismarkt, de rest behoorde aan St. Odilienberg. De Voorstad werd vooral bevolkt door vissers en arme mensen. Toch was hier nogal wat te doen. Zo waren er herbergen, waar vermoeide reizigers wanneer de stadspoorten al lang dicht waren konden rusten. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken heen. Na 1854 werd het een tijd lang stil in deze buurt. Een nieuwe weg (maastrichterweg) had de doorgangsfunctie overgenomen. En vanaf 1865 ook de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond.
In de Voorstad zijn nog enkele 19e eeuwse panden met zadeldak te zien. De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella (sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd).